KARDBORREN ♥ KVINNLIGT, UNIKT & HÅLLBART

Vårda dina kläder

På Kardborren hittar du klädvårdsprodukter från Steamery. Vi har även inlämning till kemtvätt och en skräddare som kan laga och ändra kläder, det gör att vi på Kardborren kan emot dina kläder och textiler. Välkommen in och lämna textilier du inte använder så ser vi till att dem hamnar rätt för att kunna återvinnas.
Tvätta sällan 
Tvätt sliter mycket på kläderna. Tänk efter en extra gång – kan du försiktigt gnugga bort fläcken i stället för att tvätta hela plagget? När du väl tvättar, vänd plaggen ut och in. ”Plaggen närmast kroppen vill vi naturligtvis tvätta, men för övriga behövs det inte på samma sätt”, säger Lisa Rogalin, stilexpert. 
Tvättråd
- Överdosera aldrig mängden tvättmedel. Det blir inte renare, allergier kan framkallas och rester spolas ut i reningsverken/naturen
- Har du fått en fläck så bör du förbehandla den med flytande medel. Du skall inte gnugga för då kan fläcken förvärras
- Stäng dragkedjor och knäpp knappar
- Nya plagg med starka färger skall tvättas separat första gången/gångerna. Därefter skall de tvättas med liknande färger
- Använd tvättpåsar för tvätt av bygelbehåar och strumpbyxor
- Torktumla bara om du måste
- Om du blandar plagg med olika temperaturer så använd den lägsta rekommenderade temperaturen. Då minskar du risken för att skada känsligare plagg
- Underkläder och strumpor ska alltid tvättas i 60 grader för att bli ordentligt rena, det dödar bakterierna
- Står det kemtvätt så är det kemtvätt som gäller 
Använd rätt tvättmedel
Vädra
 ”Det här är ett riktigt supertips, som vi glömt”. Skaffa en hängare att montera på väggen utanför huset. Häng ut använda kläder – en kort stund räcker – så blir de genast fräschare.
Ånga
Varm ånga tar bort lukter och skrynklor. Genom att ånga kläder så minskas behovet av tvätt och kemtvätt. Om du använt en blus eller klänning en kväll så kan den bli som ny efter en ångning. 
Häng kläderna rätt
Skaffa bra galgar: Klädda galgar till toppar, bredare galgar till kavajer och kappor, kjol- och byxgalgar. Knäpp alltid översta knappen på skjortor. Häng luftigt. 
Noppriga plagg? 

Med Pilo Fabric Shaver behöver du aldrig mer tänka på oönskade noppor och förstörda plagg. Med sina vassa rakblad och en stark motor gör avnoppraren, Pilo Fabric Shaver till det perfekta verktyget för att återställa och jämna ut ytan på ett skadat plagg. Dess lilla storlek och smarta usb uppladdningen gör att du enkelt kan ta med dig den vart du än är.  

Återvinn! 
Använd dina gamla kläder hemma, i garaget och trädgården. En gammal skjorta kan också bli trasor som passar bra till städning. Gamla kläder kan också lämnas till återvinning, flera stora klädkedjor tar emot plagg från alla märken. Än så länge är det en mindre del som blir till nya kläder. Men utveckling pågår.